Hari ini terasa ingin memasak asam pedas ikan pari, resepi asal tentunya daripada ibu mertua saya, Puan Tayah. Sebagai orang Melaka sejati, masakan asam pedas ibu mertua memang tiada tandingan, pasti terangkat sesiapa yang menikmatinya.
Menu Wajib Suami
Menu ini sudah tentu menjadi menu wajib suami saya sekurang-kurangnya seminggu sekali, jadi sebagai isteri mithali (huhuhuhu) di awal perkahwinan saya sudah mula belajar cara memasak asam pedas Melaka, almaklumlah asam pedas Kelantan lain versinya.
Resepi Asam Pedas Ikan Pari
Bahan utama
4 keping ikan pari (jangan besar sangat)
Daun kesum
4 batang bendi ( potong ikut citarasa)
Sebiji tomato (potong 4)
Perahan air asam jawa/ asam keping
Sesudu teh halba
Minyak untuk menumis
Sedikit garam
4 keping ikan pari (jangan besar sangat)
Daun kesum
4 batang bendi ( potong ikut citarasa)
Sebiji tomato (potong 4)
Perahan air asam jawa/ asam keping
Sesudu teh halba
Minyak untuk menumis
Sedikit garam
Bahan-bahan kisar
15 tangkai cili kering
3 cm halia
2 cm kunyit hidup
5 ulas bawang putih
1 labu bawang besar (merah)
15 tangkai cili kering
3 cm halia
2 cm kunyit hidup
5 ulas bawang putih
1 labu bawang besar (merah)
Cara-caranya
1) Panaskan minyak, masukkan halba biarkan seketika, dan masukkan bahan kisar
2) Tumis bahan kisar hingga wangi, da pecah minyak
3) Masukkan air, bergantung kepada kuantiti kuah yang anda suka, tetapi biasanya saya suka pekatkan kuah
4) Apabila kuah mendidih, masukkan ikan pari, biarkan seketika baru masukkan bendi, diikuti daun kesumn tomato, dan perahan air asam jawa. Jangan lupa garam secukup rasa.
1) Panaskan minyak, masukkan halba biarkan seketika, dan masukkan bahan kisar
2) Tumis bahan kisar hingga wangi, da pecah minyak
3) Masukkan air, bergantung kepada kuantiti kuah yang anda suka, tetapi biasanya saya suka pekatkan kuah
4) Apabila kuah mendidih, masukkan ikan pari, biarkan seketika baru masukkan bendi, diikuti daun kesumn tomato, dan perahan air asam jawa. Jangan lupa garam secukup rasa.
Agak-agak sudah masak, sedia untuk dihidangkan, mudah bukan... jom semua pakat-pakat cuba.
Ikan pari boleh digantikan dengan ikan-ikan lain seperti parang ataupun ikan tenggiri, boleh juga telur ikan.
Asam pedas daging pun sedap juga, nak-nak yang ada daging yang ada lemak tu. Orang melaka panggil tetel. Uiiit... kolestrol tinggi pulak nanti, takpe Shaklee ada je penebat kolestrol . ;)
Asam Pedas Ikan |
SID Shaklee yang ceria - Lieza 0192432683
0 comments:
Catat Ulasan